Τίτλος
Δημιουργία Ποδηλατοδρόμου και οδών "ήπιας" κυκλοφορίας εντός του αστικού ιστού.
Χρήστης
Φώτης Γαϊτάνης
Κατηγορία
Διαχείριση Αστικής Κινητικότητας
Ημερομηνία
28-06-2017
Σύν. Ψήφων
17
Εικόνα 1
Εικόνα 2
Κείμενο

Αστικός ποδηλατόδρομος

Ιδέα: Δημιουργία ποδηλατόδρομου στις οδούς Βελβεντού-Τριών Δένδρων-Αριστοτέλους-Θερμοπυλών-Μεγ. Αλεξάνδρου- Μακεδονομάχων

Το φυσικό ανάγλυφο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κοζάνης δεν ενδύκνυται για την ευρεία χρήση του ποδηλάτου. Παρόλους όμως του περιορισμούς των υψηλών κλίσεων της πόλης, οι χρήστες των ποδηλάτων ακολουθούν κατά πλειοψηφία συγκεκριμένες διαδρομές εντός του αστικού ιστού. Η βασική γραμμή που ακολουθούν οι ποδηλατιστές εκτείνεται από την Αριστοτέλους ως και το Δημοτικό Πάρκο. Συνεπώς είναι δόκιμο στη συγκεριμένη διαδρομή να κατασκευαστεί ενιαίος ποδηλατόδρομος. Για τη ευκολότερη χρήση του ποδηλάτου θα είναι χρήσιμη η εγκατάσταση ηλεκτρικών ποδηλάτων σε 5 σημεία ενδιαφέροντος της πόλης ( Δημαρχείο, ΚΤΕΛ, Πρών Σιδηροδρομικός σταθμος, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και στο κτρίο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Μακεδονίας). Λόγω την απόκτηση από το Δήμο της έκτασης του Σιδηροδρομικού Σταθμού υπάρχει το επιπλέον πλεονέκτημα του παράλληλου σχεδιασμού του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Οδοι "ήπιας" κυκλοφορίας

Ιδέα: Απαγόρευση κίνησης οχημάτων σε 3 ενότητες οδών (Τζόντα-Φαρμάκη,  Δρίζη-Βάρναλη-Πανδώρας, Τμήμα της Μακεδονομάχων) εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης μετά τις 18:00 το απόγευμα και απόδοση τους στους πεζούς και τους ποδηλατιστές.

Γύρω από το ιστορικό κέντρο υπάρχει μια σειρά δευτερευόντων οδών κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη τις προδιαγραφές για ήπια και μερική κυκλοφορία. Στους οδούς αυτούς προτείνεται η εγκατάσταση κινητού αστικού εξοπλισμού. Το διάστημα της ημέρας ανά περιόδο του χρόνου που θα επιτρέπεται η κίνηση αυτοκινήτων μπορεί να προκύψει μετά από το πρώτο δοκιμαστικό χρόνο λειτουργίας.